
Sokszínű India, avagy mit esznek Mumbai-ban

Az indiai kultúra sok számunkra ismeretlen finomságot tartogat számunkra. A pikáns curry-től kezdve a lágy rasgulláig, sokféle ételt találhatunk a palettán.
Indiában több vallás is jelen van. Ezek közül az egyik fő irány a hinduizmus, ők előnyben részesítik a vegetáriánus étkezést mivel vallásuk fontos elve az erőszakmentesség. A buddhizmus és a dzsainizmus a vegetáriánus táplálkozás mellett létrehozta az ételkészítés új módját, ami tiszteletben tartja az élet szentségét.
Indiában a legnépszerűbb ételek a curryk, ebből is többféle van. A sambar egy lencsés zöldséges curry mely tartalmaz tamarindot is. Ez népszerű hozzávalója a dél-indiai konyhának. A macher jhol-t a bengáli ízek szerelmesinek ajánlom. A Kelet-Indiában népszerű halas curry tartalmaz kurkumát, chilit és az ezen a területen népszerű mustár olajat is.
Ha egy könnyed ebédre vágyunk, a vajas csirke remek választás lehet. Ez az egyszerű de nagyszerű fogás, paradicsomból, csirkemellből és vajból áll. Mindezt összefőzik és fokhagymás naanal vagy rizzsel tálalják.
Másik neves fűszerkeverékük a panch phoron amiben görögszéna mag, köménymag, nigella mag, vadzellermag és édeskömény van. Indiában sokféle kenyérféle terjedt el.

Ezek közül a naant és az idlit emelném ki. Ez egy puha tandoori kemencében sült lepény. Minden indiai háztartásban megtalálható. Vajjal vagy sós krémmel szokták tálalni. Az idli, egy reggelire fogyasztható rizsből, fekete lencséből készült lepény. Ezt a tésztát megfőzik majd sambarral vagy chutnyval tálalják. A chutny csípős, édeskés szósz, amit főételekhez, snackekhez is tálalják. Indiában a mentás, mangós és a tamarindos chutny a népszerű, de van epres, paradicsomos verziója is. Az édesszájúaknak sem kell aggódni, a gulab jamun a fánkhoz hasonlatos édesség. A sűrített tejből vagy tejporból készült gombócot olajban sütik ki majd fűszeres rózsavizes szirupban áztatják.

A phirni, az indiai tejberizs jól tükrözi az ország fűszeres világát. Kardamom, szerecsendió és sáfrány varázsolja igazán finomság az ételt. A tetejét pedig diófélék díszítik.
A pista kulfi a nyár eledele avagy a fagylalt. Tradicionálisan tejből készül és mindenféle gyümölccsel, magvakkal ízesítik.

De hol ehetünk ilyeneket, ha nem akarunk elmenni Indiáig? Budapesten 2005 óta várja vendégeit az Indigó. Több mint 140 féle étel található az étlapukon, köztük a Chicken tikka, Madras lamb curry. Természetesen a vegetáriánus, glutén és laktózmentes étrendű vendégekre is gondolnak. Konyhájuk fő része a tandoori kemencében sült naan. Az indiai kenyért több ízben is kínálják az ízletes fogásokhoz.
A Kis Bangla az indiai és a bangladesi konyha kultúrát ötvözve várja vendégeit Budapesten. A családias hangulatú étterem és bár széles választékot és baráti árat kínál a betérőknek. A többféle húsos és zöldéges főétel közül válogathatunk.
(Borítókép forrása: Naturportál)